CandidasaIk snoof de lucht eens goed op toen ik uit het vliegtuig de brug doorliep die ons vanuit het vliegtuig zou leiden naar het vliegveld van Kuala Lumpur. Na een lange en toch wel spannende reis, een welkome verademing van scherpe, uitgebalanceerde en Aziatische kruiden die mij deed beseffen dat ik Azië nog meer gemist had dan ik zelf dacht. Wat een heerlijkheid om hier alvast een voorproefje te krijgen van wat er de aankomende weken nog in het verschiet ligt.

Eenmaal op Bali aangekomen, na een lange reis en overnachting in Jakarta om vervolgens het vliegtuig weer in te stappen naar het veelbelovende eiland, voel ik dat dit een eiland is waar ik mij thuis zal voelen. Een gezellig, liefelijk en smaragdgroen eiland met een relaxte sfeer en waar je als toerist uitstekend een actieve en/of non-actieve vakantie kan vieren. Bizar hoe eenvoudig je in een andere modus overschakelt. Een modus waarin al je gedachten en eigenlijk al je handelingen een stuk langzamer gaan dan in Nederland.

Een bezoek aan een traditioneel Balinees dorp wordt mij aangeboden door een ‘driver’ waarmee ik kennis maak als ik door de hoofdstraat en tevens de enige straat struin van Candidasa. Candidasa is een ontspannen badplaats aan de oostkant van Bali en mijn hotel biedt een mooi uitzicht op een paar eilandjes voor de kust en Nusa lembongan en Nusa Penida rijzen vaag in de verte op. Het hotel is prachtig net zoals de snorkeltrip, maar ik heb een onverzadigde drang om er op uit te gaan, dingen te bekijken, te voelen, te ervaren, de lokale bevolking te ontmoeten, dus ik ben samen met Madi (de gids) op pad gegaan in de smaragdgroene rijstvelden, klauterend over wiebelige bamboebruggetjes naar de jungle waar de lokale bevolking nog leeft alsof het 300 jaar terug in de tijd is en we bamboe zagen groeien tot wel 60 meter hoog. Een pitstop voor een verse jonge kokosnoot uit de boom geslagen door een oudere man zonder tanden en een door de zon verouderd gezicht waarop een vriendelijke glimlach te voor schijn kwam toen hij mijn verwondering zag over de souplesse waarmee hij de ruim 25 meterhoge boom ‘even’ in en uit ging om met een kapmes van 40 centimeter een noot uit de boom te slaan. De intensiteit van de smaragdgroene kleur van de rijstvelden waar ik bovenop de berg een fantastisch uitzicht op heb, drinkend uit een verse kokosnoot, met een stilte waarbij je alleen je eigen gedachtes kunt horen maakt mij op dat moment diep onder de indruk. Wauw, wat is dit bijzonder krachtig. Na een stevige wandeling met uitglijpartijen in en door de modder (natuurlijk alleen door mij), meerdere malen met open mond ergens te hebben stil gestaan en de raarste wezentjes voorbij te hebben zien schieten komen we aan bij de brommer waarop Madi mij terug zal brengen naar het hotel.

De volgende morgen word ik opgehaald door Emi om een reis te maken door het oosten van Bali. We vertrekken richting de twee goed onderhouden waterpaleizen die ooit eens van de koning waren. Vervolgens bezoek ik een lokale markt in Amplara en zodra we verder rijden richting de twee bergen Abang en Agung word ik verrast door een grote stoet met mensen die met bloemenoffers en traditionele kleding over de weg lopen met daarop volgend een nog veel grotere groep dorpsleden met in het midden een geweldig grote toren van bamboe, in de meest mooie kleuren, met daarin het lijk van een dorpslid. Het is een ceremonie waarbij de overledene door het gehele dorp (en soms ook door de bewoners van omliggende dorpen) met een indrukwekkende en toch ook vrolijk ogende stoet naar de plaats van verbranding wordt gebracht. Het geluid van harde muziek en stemmen maken het geheel nog veel indrukwekkender en gefascineerd kijk ik naar alle opgedofte mensen die voorbij lopen.

Eenmaal aangekomen bij het fantastische uitzicht op de Batur, een vulkaan met daarnaast een gigantisch meer doen mij even naar adem happen. Verbijsterend hoe adembenemend dit uitzicht is en hoe gelukkig ik mijzelf mag prijzen dat er geen wolken boven en voor de berg hangen.

Om de dag af te sluiten trakteer ik mijzelf op een geweldig uitzicht in een restaurant met wederom een uitzicht waar van der valk nog een puntje aan kan zuigen. I love Bali![gallery_bank type="images" format="thumbnail" title="false" desc="false" responsive="true" display="all" sort_by="random" special_effect="none" animation_effect="bounce" album_title="false" album_id="12"]

Candidasa trekking